Bolhe

Bolha

Bolhe so najpogostejši zunanji zajedavec pri psu in mački.

Večje težave povzročajo v poletnih mesecih. Zaradi njihove sposobnosti, da nadaljujejo svoj življenski krog tudi v stanovanjih, so resna težava tudi pozimi, predvsem pri mačkah.


Bolhe so najpogostejši zunanji zajedavec pri psu in mačkiHranijo se s krvjo. So temno rjave, se hitro premikajo med dlako in po potrebi skačejo tudi do 40 cm daleč. Velike so do 2 milimetra. Bolha izleže do 50 jajčec na dan, kar v njenem življenju pomeni okoli 500 jajčec. Večina jajčec pade na tla. Ličinke, ki se razvijejo iz jajčec, se nato v varnih kotičkih mirno prehranjujejo z organskimi snovmi - na njihovem jedilniku so predvsem iztrebki odraslih bolh, kot tudi hišni prah.


Ličinke v preprogi na posnetku

Ličinke med parketom na posnetku


Ličinke se nato v 2 tednih zabubijo in kot bube potrpežljivo čakajo na svojo žrtev tudi pol leta in več. Bližino psa ali mačke bube zaznajo in tedaj se po hitrem postopku iz nje izleže odrasla bolha. Ta se mora sedaj v 1 tednu nahraniti s krvjo. Če ji to uspe, in ponavadi ji uspe, je sedaj sposobna leči jajčeca.


Kako bolhe vplivajo na psa ali mačko

Prvi znak, ki ga opazimo, je praskanje in grizenje živali. Včasih se bolhe opazi, kako se hitro premikajo med dlako. Neprenehno praskanje lahko vodi do izpadanja dlake in pordele kože. Bolhe lahko povzročajo tudi hudo alergijo, ki jo je potrebno zdraviti ter prenašajo pasjo trakuljo in druge zajedavce.

Če je na živali ali v okolici večje število bolh lahko le-te napadejo tudi človeka, vendar se na njemu ne zadržijo. Ko spoznajo, da to ni pravi gostitelj, ga zapustijo.Kako pregledati psa ali mačko na prisotnost bolh

Najbolje je iskati droben črn "prah", kar je v bistvu bolšji iztrebek, v glavnem sestavljen iz prebavljene krvi gostitelja. Z gostim glavnikom počesite dlako in odpadel "prah" ujemite na ovlažen papir. Če se prah topi in obarva temno rdeče, so to bolšji iztrebki.

Bolšji iztrebki

Kako odpraviti bolhe

Predvsem je potrebno prekiniti njihov življenski krog. Največ razvojnih oblik je tam, kjer se pes ali mačka največ zadržujeta. Tem mestom moramo posvetiti še največ pozornosti, kajti večina bolh živi prav na takih mestih in samo manjši del na sami živali. Ta mesta je treba pogosto sesati, pasje in mačje ležišče pa prati. Po potrebi lahko uporabljamo insekticid, s katerim pošpricamo vsa sumljiva in sesalcu nedostopna mesta. To ponovimo čez 14 dni.

Na psa in mačko pa redno nanašamo insekticide, ki jih dobite v veterinarskih ambulantah.

Bolhe se lahko obvladuje samo z doslednostjo in vztrajnostjo.


Samo Janežič